ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΕΠΑΨΥ


Κατηγορία: Eκθέσεις
Ώρα: 11:00 – 22:00
Χώρος: Παλαιοί Φούρνοι


 

Με αφορμή το λανσάρισμα της σελίδας citizensagainstdepression.gr για το πρόγραμμα «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη», στις αρχές Οκτωβρίου 2015 ξεκινήσαμε  την καμπάνια «Γίνε και εσύ Πολίτης ενάντια στην Κατάθλιψη». Στην καμπάνια αυτή ζητήσαμε από απλούς πολίτες να μας στείλουν μια δική τους φωτογραφία και το προσωπικό τους μήνυμα απέναντι στην κατάθλιψη. Θεωρήσαμε ως ενδιαφέρουσα πρόκληση να λάβουμε φωτογραφίες με τα πρόσωπα ανθρώπων οι οποίοι σε πείσμα της φύσης της ασθένειας που θέλει τους πάσχοντες στεναχωρημένους και απομονωμένους, θα χαμογέλαγαν στην φωτογραφική μηχανή και θα γινόντουσαν κατά αυτό το τρόπο κομμάτι μιας μεγάλης αγκαλιάς:

Μια μεγάλη ανθρώπινη αγκαλιά όσων θεωρούν την κατάθλιψη ως μια διαχειρίσιμη ασθένεια, μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα μέσα.  Μια αγκαλιά που σημαίνει κυρίως αποδοχή, κατανόηση και αλληλεγγύη. Μια αγκαλιά από όλους όσους θεώρησαν αρκετά σημαντικό το σκοπό ώστε να κινητοποιηθούν και να μπουν στην διαδικασία δημιουργίας και αποστολής της φωτογραφίας. Και τέλος, μια αγκαλιά που αναδεικνύει ένα σημαντικό στοιχείο για την κατάθλιψη: μας αφορά όλους, καθώς δεν κάνει διακρίσεις φύλου, ηλικίας, φυλής και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς.

Η απήχηση της καμπάνιας ήταν πολύ μεγάλη καθώς λάβαμε περίπου 80 συμμετοχές από ανθρώπους που θέλησαν να γίνουν συμμέτοχοι της προσπάθειας αυτής για ευαισθητοποίηση γύρω από την κατάθλιψη. Οι φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του προγράμματος με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την καταπολέμηση των ψυχικών ασθενειών και των προκαταλήψεων που τις συνοδεύουν.

Στην έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ορισμένες από αυτές τις φωτογραφίες.