ΜΑΓΙΚΑ ΧΑΛΙΑ: ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΘ’ΟΔΟΝ

ΜΑΓΙΚΑ ΧΑΛΙΑ: ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΘ’ΟΔΟΝ

ΜΑΓΙΚΑ ΧΑΛΙΑ: ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΘ’ΟΔΟΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ


Κατηγορία: Εκθέσεις
Ώρα: 11:00-22:00
Χώρος: Δεξαμενές Καθαρισμού


«Μαγικά Χαλιά: ζωγραφιές καθ’οδόν»
Η δημιουργική πλευρά των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Η έκθεση “Μαγικά χαλιά: ζωγραφιές καθ’οδόν” είναι το αποτέλεσμα καλλιτεχνικών εργαστηρίων που έγιναν με την πρωτοβουλία και την υποστήριξη της  Νορβηγικής Πρεσβείας, προκειμένου να ενδυναμώσουν, να εκπαιδεύσουν και να ενθαρρύνουν παιδιά-πρόσφυγες να εκφράσουν μέσα από την τέχνη τους φόβους, τις απογοητεύσεις και τις ελπίδες τους για το μέλλον, δίνοντας διέξοδο στην δημιουργικότητά τους, με την ελπίδα ότι θα βοηθηθούν στη διαδικασία επούλωσης από τις δοκιμασίες που βίωσαν στη διάρκεια του ταξιδιού τους.Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό έγιναν  στους τέσσερις ξενώνες για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και άλλες ευάλωτες ομάδες μεταναστώνπου λειτουργούν στην Αθήνα και στην Πάτρα με την χρηματοδότηση των EEAGrants, ΜΕΛΛΟΝ, STEGI+ και ξενώνας των Γιατρών του Κόσμου και οργανώθηκαν από την εικαστικό Χριστίνα Νάκου, η οποία επιμελήθηκε και την έκθεση.

Τα περισσότερα παιδιά (5-18 χρονών) είναι ασυνόδευτα είτε γιατί οι γονείς τους έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο – ή χαθεί στην διαδρομή – είτε γιατί αυτοί βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Υπάρχουν και  περιπτώσεις όμως που τα παιδιά αυτά ξεκίνησαν μόνα τους την διαδρομή κυνηγώντας ένα καλύτερο μέλλον. Στις λίγες περιπτώσεις όπου τα παιδιά συνοδεύονται από τους γονείς τους στους ξενώνες, είναι προφανής η διαφορά που εκφράζεται στην ψυχολογική τους σταθερότητα και το αίσθημα ασφάλειας.

Τα περισσότερα παιδιά μιλούν κυρίως την γλώσσα καταγωγής τους.Η επικοινωνία στα εργαστήρια βασίστηκε στην γλώσσα της τέχνης και σε μια αυθόρμητηνοηματική.

Κάποια παιδιά παραμένουν στους ξενώνες για μήνες περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανένωσης των οικογενειών τους. Κάποια άλλα φεύγουν με τους διακινητές ελπίζοντας πως θα ολοκληρώσουν την διαδρομή τους γρηγορότερα.

Tα έργα των παιδιών εκτίθενται σαν «μαγικά χαλιά» και μας μεταφέρουν τα βιώματά τους αλλά και τα όνειρά τους για το μέλλον. Όσο σημαντικό ήταν για τα ίδια να εκφραστούν και να δημιουργήσουν, άλλο τόσο σημαντική είναι και η έκθεση των έργων τουςγια την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της δράσης:

Τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, διαχειριστή του προγράμματος των ξενώνων των EEAGrants, τις ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ, ΑμΚε΄Ιασις, Εργοερευνητική, ΕΑΔΑΠ, Γιατρούς του Κόσμου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, PRAKSIS,  Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το προσωπικό των ξενώνων και τους εθελοντές τόσο για την πολύτιμη συνεργασία  στην υλοποίηση των εργαστηρίων όσο για την συνεχή φροντίδα και ζεστασιά που δείχνουν στα παιδιά.

Τα EEA &NorwayGrants αποτελούν την συνεισφορά της Νορβηγίας στην μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων καθώς και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με 16 χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.Οι βασικοί τομείς χρηματοδότησης είναι το άσυλο και η μετανάστευση, η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η έρευνα και οι υποτροφίες, η κοινωνία των πολιτών, η υγεία και τα παιδιά, η ισότητα των φύλων, η δικαιοσύνη και η πολιτιστική κληρονομιά.