ΤΑΙΝΙΑ: “ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ” (ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ)

ΤΑΙΝΙΑ: “ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ” (ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ)

ΤΑΙΝΙΑ: “ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ” (ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ)

ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ


Κατηγορία: Προβολές
Ώρα: 19:30-20:30
Χώρος: Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο


«Είμαστε όλοι Πολίτες»: η ταινία

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στην Ελλάδα, παρουσιάζει την ταινία ντοκιμαντέρ «Είμαστε όλοι Πολίτες», μια ταινία που αναδεικνύει τη συνεισφορά του ομώνυμου προγράμματος στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών.

Η ταινία παρουσιάζει δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τοποθετώντας στο επίκεντρο τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, τους αφανείς αυτούς ήρωες, που από κοινού με τους ωφελούμενους, καταφέρνουν καθημερινά μικρά θαύματα.

Στην Λέσβο, η Χριστίνα, μέλος του Δικτύου Επιτροπείας της ΜΕΤΑδρασης, εξηγεί την ανάγκη σωστής υποστήριξης για τους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν μόνοι τους στην Ελλάδα. Στη Νορβηγία, επίτροποι ασυνόδευτων ανηλίκων μας μιλούν για τις συνθήκες και τον ρόλο τους εκεί. Στον ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων στα Εξάρχεια, παιδιά και έφηβοι πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται μια οικογένεια, που φροντίζει ώστε τα μέλη της να αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους και να αισθάνονται ασφαλή και ενεργά. H Γιώτα και ο Γιώργος δίνουν ένα μάθημα ζωής μιλώντας για την κατάθλιψη και την επίδραση των ομάδων αυτοβοήθειας στη ζωή τους. Η SciFY χαρίζει χαμόγελα σε παιδιά και νέους με σοβαρά προβλήματα όρασης με καινοτόμα ηλεκτρονικά παιχνίδια ενώ μικροί και μεγάλοι με εγκεφαλική παράλυση εκφράζονται δημιουργικά μέσα από την τέχνη χάρη στο έργο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών. Ακόμα, στο Δροσερό Ξάνθης, ο Σύλλογος «Ελπίδα» οπλίζει τα παιδιά Ρομά με μολύβια και τους δίνει έτσι τη δυνατότητα για ένα καλύτερο μέλλον ενώ στην Αθήνα παιδιά δημοτικού μυούνται στις αξίες του εθελοντισμού, μέσα από το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» του Δεσμού και του Ιδρύματος Λαμπράκη.

Λόγω οικονομίας χρόνου οι δράσεις που παρουσιάζονται στην ταινία είναι ενδεικτικές των έργων που υλοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες». Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», με τη χρηματοδότηση της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, συνολικού ύψους 7,34 εκ ευρώ, υλοποιήθηκαν 76 έργα σε όλη την Ελλάδα, από 65 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (φορείς υλοποίησης) και 40 εταίρους.

Τα άτομα με αναπηρία, τα παιδιά και οι νέοι, οι Ρομά, οι κάτοικοι απομακρυσμένων γεωγραφικών περιοχών, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο αποτελούν μερικές από τις βασικές ομάδες ωφελούμενων του προγράμματος, που συνολικά ξεπερνούν τους 245.000 ανθρώπους.

Τα γυρίσματα για την ταινία ντοκιμαντέρ «Είμαστε όλοι Πολίτες» πραγματοποιήθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2015 ως τον Μάιο του 2016 σε Αθήνα, Λέσβο, Ξάνθη και Όσλο.

Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Πάνος Θωμαΐδης και την παραγωγή έχει αναλάβει η εταιρεία TopCut-Modiano.

Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω των EEA Grants.

Διάρκεια: 45 λεπτά